Gazi Üniversitesi Senatosu, Edebiyat Fakültesi bünyesinde bulunan Sosyoloji, Tarih, Felsefe, Türk Halk Bilimi, Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinin ortak programı olarak ‘Alevi-Bektaşi Kültürü Tezli Yüksek Lisan Programı’ açılmasına karar verdi.
Karara ilişkin bilgi veren Gazi Üniversitesi yetkilileri geçen hafta Almanya’da Hamburg Üniversitesi’nde Alevilik anabilim dalı açıldığını ancak ilgili coğrafyada bu konuda bilimsel çalışmaların çok yüzeysel kaldığını belirtirken özellikle yedi bölümün ortak programı olarak açılan ‘Alevi-Bektaşi Kültürü Tezli Yüksek Lisan Programı’nın bu kültüre her yönüyle bakabilen akademisyenlerin yetiştirilmesinde rol üstleneceği öngörülüyor. Yüksek lisans programının işleyişine göre doktora programının açılmasının da planlandığını aktaran üniversite yetkilileri, programın isminin çok açık ve net olarak belirlenmesinin önemli olduğu vurgulayarak şöyle konuştu:
“Ülkemizi ve yakın coğrafyamızı ilgilendiren Alevi-Bektaşi kültürünün daha rasyonel ve bilimsel ele alınması ve üzerinde projeler, tezler üretilmesi gerekiyor. Bu konu en çok bizi ilgilendiriyor ve bu konuda bilimsel gerçeği biz ortaya koyacağız. Suiistimallerancak kanıta dayalı bilgiyle önlenebilir.”
Alevi-Bektaşi kültürü ile ilgili önemli bilimsel çalışmaların yapıldığı Gazi Üniversitesi’nde ‘Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Merkezi adıyla 1987 yılında kurulan bir merkez de çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor.