Alevilik Bildirgesi (Yol Evlatları) Hareketi adıyla bir süre önce yola çıkan Alevi inanç ve kanaat önderleri, yeni bir işe adım atıyor.
Açık öğretim lisesine benzer bir sistemle ve “Alevilik okulu” adıyla bir kurs açılacak.
[hr_invisible][hr_invisible]
Okulun Amacı Ne
Temel hedefi, Aleviliği kaynağından gençlere öğretmek ve gelecek kuşaklara aktarmak olarak açıklanan Alevilik Okulu’nun amaçları, üç maddede sıralandı:
1- Alevi inancının ve ibadetlerinin 4 Kapı 40 Makam esasınca öğretilmesi, 2- Horasan’dan gelen Türkler olduğumuz vurgusu ile çocuklarımızın milli değerlere bağlı olarak yetişmesi. Marjinal gruplar tarafından kullanılmasının engellenmesi, 3- Çocuklarımızın ocaklarına bağlı yetişmesi ve musahip edinme bilincinin kazandırılması.
[hr_invisible][hr_invisible]
Temsilcilikler Verilecek
Kursun sağlıklı işlemesi ve Alevi toplumuna ulaşması için il, ilçe, belde, mahalle ve köylerde kurs için temsilcilik verileceği öğrenildi.
Temsilciler, hem kursiyer kaydedecek hem de kursla ilgili bütün iş ve işlemleri yürütecek.
[hr_invisible][hr_invisible]
Kursun Esaslar
Alevilik Okulu yürütme kurulu üyesi Rüştü Durna kursun esaslarını şöyle sıraladı:
“Alevilik Okulu iki grup olarak tasarlanmıştır. Gençler (13-17 yaş) ve Yetişkinler (18 yaş üstü) olmak üzere. Gençler için Veli Başvuru Dilekçesi zorunludur. Gerekli bütün evraklar temsilciler kanalıyla kursiyerlere ulaştırılacaktır. Bu belgeler genel merkezde toplanacaktır. Bütün süreçler yasal zeminde ilerleyecektir. Alevilik Okulu örgün bir sistem değildir. Uzaktan eğitim esasına dayanır. Yani bir kursiyerlere kitap yollyacağız ve kendi evlerinde tatilde kitap okuyarak kurs sınavına hazırlanacaklar. Kursiyerlere kitaplar gönderilecek ve sosyal medya üzerinden canlı yayında dersler yapılacaktır.”
[hr_invisible][hr_invisible]
Kaynaklar Sağlam
Rüştü Durna açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Ders kitapları başkanımız Ali Rıza Özdemir tarafından kaleme alındı. Tamamen Aleviliğin yazılı ve sözlü kaynaklarına göre yazılan ders kitapları, kişisel ve yeni hiçbir görüş, hiçbir yorum içermemektedir. Bu kaynaklar; a) Kur’an-ı Kerim, b) Hz. Muhammed’in ve On İki İmam’ın buyrukları, c) Alevi ulularının kitapları, c) Erkannameler, d) Buyruklar, e) Alevi âşıklarının şiirleri, d) İcazetnameler, e) Şecereler gibi tamamen Aleviliğin özgün kaynaklarıdır.
Gençler için temel aşama; a) Alevilik nedir, Aleviler kimdir?, b) Temel Kavramlar, c) Temel İnançlar, d) Ehl-i Beyt Ahlakı başlıklı derslerden olşuyor. Yetişkinlerin dersleri ise şöyle: a) Alevilik Bildirgesi, b) Aleviliğin Yazılı Kaynakları c) Alevilikte Allah İnancı, d) Aleviliğin Temel Kavramları, d) Ehl-i Beyt Ahlakı.”
[hr_invisible][hr_invisible]
Kurs Herkese Açık
Rüştü Durna ayrıca, “Kurs herkese açık. Çünkü herkesin Aleviliği bizim anlattığımız gibi öğrenmesini istiyoruz. Çünkü biz Türk toplumunun Aleviliği doğru şekilde öğrenmesini arzu ediyoruz. Alevilik adına prim yapmaya çalışan ama Alevilikle ilgilisi olmayan bir sürü kirli bilgiyi yenmenin bir yolu da bu” diye de belirtti.