Avusturya Alevileri İçin Tarihi Bir Karar

Avusturya’da bir tarihi adım daha : Aleviler ilk kez bir yasada diğer toplumlarla eşit düzeyde yer alarak ALEVİ ismi bir yasada ilk defa doğrudan yer aldı.

 

Avusturya Federal Cumhuriyeti 1912 tarihli islam yasasını 25 Şubat 2015 Çarşamba günü, Parlamentoda Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ve Avusturya Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) Milletvekillerinin oylarıyla değiştirilerek Avusturya Alevilerinin tek yasal inanç kurumu ALEVI’nin isteklerine uygun olarak hazırlanan yeni islam yasası kabul edildi.

100 yıldan daha fazla bir süreli İslam Yasası günümüz zaman ve koşullarının farklılaşması nedeniyle değiştirilmesine ihtiyaç duyulmuş ve Avusturya’da 2013 yılında Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) ve Avusturya Halk Partisi (ÖVP)nin birlikte kurdukları Hükümetin çalışma Programında da yerini almıştı. Avusturya Parlamentosunda Anayasa Komisyonunun onayı sonrasında 25 Şubat 2015 günü Parlamento gündemine gelen “Islam Yasası 2015″ de- böylelikle Avusturya Anayasasında:

1) Alevilik dünyada ilk defa kendi adıyla ALEVİ olarak bir yasada yer aldı;

2) Dünyada bir ilk olarak ilk defa beş önemli Alevi inanç günü yasada adlarıyla yer alarak, tarihsel bir adım atıldı. Kurban Bayramı, Aşure günü, Nevruz, Hızır ve Gadir Hum (Velayet) bayramı Alevi Toplumu için inanç günleri olarak tanındı.

3) Viyana Üniversitesi bünyesinde kurulacak Teoloji Fakültesinde Alevilik ayrı, bağımsız bölüm olarak, başında da Alevi bölüm başkanı profesörünün olduğu bir yasal güvenceye kavuşarak, açılması zorunlu hale geldi.

4) Alevi Teologları ve inançsal destek görevlileri, Alevilik dersleri öğretmenleri artık Viyana Üniversitesinde Alevilik bölümünde öğrenim hakkına kavuştu.

5) Sünnilerin kendilerine yasal dayanak aldığı tekelci anlayış yasal düzlemde de sona erdirilerek, artık kendi öz adlarıyla anılmalarının yolu açıldı. Yani Sünni olarak.

6) Haksız rekabete yol açan din görevlilerinin dış finansmanı kaldırılarak Alevilerin aleyhine olan dengesizlik giderildi. Aleviler için tek kuruş dahi ödemeyen, ancak Alevi vatandaşlardan da alınana vergilerle, Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan tarafından imamların maaşlarının ödenmesi eşitsizliği, haksızlığı ve vicdansızlığı sona erdirildi.

.

Bu yasanın başta Türkiye olmak üzere dünyada Alevilerin yaşadığı tüm ülkelere örnek olmasını diliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Din İşleri kurumunun eşitlikçi bu İslam yasasını eleştirmek yerine, kendisini sorgulayarak, Alevileri ötekileştirme ve Alevifobi politikalarını sonlandırmaya davet ediyoruz.

Avusturya Federal Cumhuriyetine haksızlıklara son veren, Sünniliği ve Aleviliği eşit olarak gören bir anlayışta çıkardığı yeni islam yasası vesilesiyle teşekkür ediyoruz.

Yeni İslam yasasının ülkemiz Avusturya’ya hayırlı olması diliyor ve inançların birarada yaşamasının yasal garantisi olarak değerlendiriyoruz. Bu yasanın 1400 yıldır yok sayılan Alevi Toplumumuza hayırlı olmasını Hakk Erenlerden niyaz ediyoruz.

.

Alevi Basın Bürosu
Viyana, 25. Şubat 2015

 

Yasaya ilk tepki tabi ki Türkiye’den geldi…

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI: AVUSTURYA 100 YIL GERİYE GİTTİ
Avusturya’nın kabul ettiği yeni yasadan en çok etkilenecek ülke olan Türkiye tepkili. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Avusturya’nın yeni yasa ile “100 yıl geriye gittiğini” söyledi. Görmez, daha yasa görüşmeleri sürerken yaptığı açıklamada son dönemde Avrupa’da her ülkenin, kendine özgü bir İslam oluşturma çabasının bulunduğuna dikkat çekerek şunları söylemişti: Din konusu bir mühendislik konusu değildir. Ülke yöneticilerinin kendi ülkelerine özgü bir İslam oluşturma çabalarının beyhude bir çaba olduğunu belirtmek istiyorum. Bu yasa tasarısıyla aslında Avusturya dini özgürlükler konusunda 100 sene geriye gitmiş olur diye endişe ediyorum. Çünkü dini özgürlükler açısından pek çok kısıtlamayı beraberinde getiriyor. Oysa bugün çağdaş dünyada bir yasa tasarısı hazırlanırken o ülkede yaşayan bütün inanç mensuplarını dikkate alarak, bu düzenlemenin yapılması gerekiyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir