AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Şahkulu Dergahı’ndaki programını değerlendiren Şahkulu Sultan Dergahı Başkanı Beyzade Özkahraman, “Açıklananlar Alevilerin bir kısım taleplerini karşılıyor. Alevilerin sorunlarının çözülmesi için Kültür Bakanlığı’na bağlı birim kurulmasını olumlu buluyorum. Açılış öncesi ev sahibi olarak konuşma yapmak istedim ancak söz verilmedi, taleplerimizi iletemedim” dedi.
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Şahkulu Sultan Dergahı’nı ziyaret ederek 8 ilde bulunan cemevinin temel atma törenini ve açılışını gerçekleştirdi.
Erdoğan, tören öncesi yaptığı açıklamalarda Alevi yurttaşlara yönelik çeşitli adımlar atacaklarını savunarak, cemevlerinin elektrik ve su giderlerinin devlet tarafından karşılanacağını, cemevlerinde görevli Alevi dedelerine ve cemevlerinde hizmet yürüten görevlilere maaş bağlanacağını, cemevlerine tapuda özel bir imar lejantı verileceğini söyledi.
Erdoğan ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Alevi Bektaşi Daire Başkanlığı kurulacağını aktardı.
Erdoğan’ın dergahta yaptığı programda konuşturulmayan Şahkulu Sultan Dergahı Başkanı Beyzade Özkahraman, bugün yaşananları PİRHA’ya değerlendirdi.
DUVARLARIMIZDAKİ RESİMLERİMİZİN KIRMIZI ÇİZGİMİZ OLDUĞUNU SÖYLEDİK, SAYGILI DAVRANDILAR
Erdoğan’ın Ankara’daki Hüseyin Gazi Cemevini ziyareti öncesi cemevinde yapılan değişiklikleri anımsatarak sözlerine başlayan Özkahraman, “Hüseyin Gazi’de ziyaret sırasında bizim toplumumuz açısından bazı yanlışlıklar olmuştu. İstenmeyen olaylar yaşanmıştı. Biz burada da aynı yanlışlıklar olmasın diye dikkat ettik. Salonumuzdaki Hacı Bektaşi Veli’nin, Hz Ali’nin, Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğraflarının yerlerinde kalması gerektiğini, bunların bizim kırmızı çizgilerimiz olduğunu söyledik. Onlar da çok saygılı davrandılar. Şahkulu Sultan 700 yıllık bir kurum. 700 yılın son yüzyılı Cumhuriyet dönemine rastlıyor. İlk kez bir cumhurbaşkanı bu dergahı ziyarete geldi. Biz de ev sahibiyiz. Doğal olarak saygılı davranmamız gerekiyordu. Konuğumuza karşı biz görevimizi yaptık. Cumhurbaşkanı buradan başka illerdeki cemevlerinin temel atma töreni ve açılışlarını yaptı. Bir merkez olarak Şahkulu Dergahı’ndan bu açılışlar yapıldı. Bu da bizi çok memnun etti” dedi.
AÇIKLANANLAR ALEVİLERİN BİR KISIM TALEPLERİNİ KARŞILIYOR
Geçtiğimiz ay Hacıbektaş’ta Alevi kurumlarıyla ve başkanlarıyla bir araya geldiklerini ve ortak taleplerini belirlediklerini de hatırlatan Özkahraman, sözlerine şöyle devam etti:
“Ben bugün cumhurbaşkanının açıkladığı açılımda oradaki belirlenen taleplerin bir kısmının dile getirildiğini, kabul edildiğini gördüm. Kalan kısmı için biz cumhurbaşkanından randevu talep ettik. Buraya bir kez daha gelmesini, burada konuğumuz olmasını, kendisine kahve ikram etmek istediğimizi, diğer sorunlarımızı konuşmak istediğimizi söyledik. Bunun için de sözünü aldık.
Bizim en önemli taleplerimizden biri cemevlerinin Alevi Bektaşiler için ibadethane olduğunun devlet tarafından kabul edilmesidir. İkinci olarak da, zorunlu din derslerinin kaldırılması ve eskiden olduğu gibi seçmeli ders haline getirilmesidir. Bu taleplerimiz devam edecek. Bu talepler tüm Alevi toplumunun talepleri ve Alevi kurumlarının ortak talebidir. Biz bunun mücadelesini vermeye devam edeceğiz. Bu ülkedeki 86 milyon insanın hep bir arada, kardeşçe yaşamalarını diliyorum.”
KÜLTÜR BAKANLIĞI’NA BAĞLI BİRİM KURULMASI OLUMLU
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı ‘Alevi Bektaşi Daire Başkanlığı’nın kurulacak olmasını olumlu karşıladığını ifade eden Özkahraman, şunları kaydetti:
“Bu ülkede bir Diyanet İşleri Başkanlığı var. Bütçesi devasa, 6-7 bakanlığın bütçesine denk. Bu başkanlığın içerisinde yüzlerce insan çalışıyor ve maaş alıyor. Bu başkanlığın bütçesi Alevi Bektaşi olan insanların da verdiği vergilerden pay alıyor ama Diyanet İşleri Başkanlığı Alevi yurttaşlara hizmet etmiyor. Devlet de bu yaraya parmak basmak istedi ve iki seçenek konuşuldu. Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde Alevi Bektaşi bölümü kurulsaydı Aleviler Diyanet İşleri Başkanı’nın inisiyatifi altına girecekti. Daha önce böyle düşünülüyordu ama böyle yapılmaktan vazgeçildi. Şimdi ayrı bir kurum kuruluyor. Alevi Bektaşilerin sorunlarının çözülmesi için Kültür Bakanlığı’na bağlı bir birim kuruldu. Devletin Alevi Bektaşilik inancını asimile etmek için böyle bir birim kurdu eleştirisini doğru bulmuyorum. Alevilerin sorunlarının bu merkezden çözülmesi için böyle bir birim kurulduğunu düşünüyorum.”
ERDOĞAN’A TALEPLERİMİZİ İLETEMEDİM
Açılış öncesi ev sahibi olarak konuşma yapmak istediğini ancak protokol gereği kendisine söz verilmediğini de belirten Özkahraman son olarak, “Ev sahibi olarak hoş geldiniz demek ve Alevi Bektaşilerin sorunlarını dile getirmek, çözüm önerilerinde bulunmak istedim. Ancak dediler ki, ‘Protokolde sadece Cumhurbaşkanı konuşacak ve açılış yapacak. Programda sizin konuşmanıza yer veremiyoruz ama biz sizinle Sayın Cumhurbaşkanını bir araya getireceğiz. Birlikte sohbet edeceksiniz, isteklerinizi orada söyleyebilirsiniz’ denildi. Ancak daha sonra bugün programın çok uzadığını, zaman kalmadığını, bunun için özel olarak daha sonra randevu verilerek gelineceği söylendi. Biz de taleplerimizi iletmeyi Erdoğan’ın bir dahaki gelişine bıraktık. Karşılıklı bir diyaloğumuz oluşmadı” diye konuştu.
Kaynak / PirHA