8 Şubat’ta İstanbul’da zorunlu din derslerine karşı yapılan mitingin ardından okul boykotu yapıldı. Şimdi de sırada imza kampanyası var. Zorunlu din dersine karşı bir dizi eylem başlatan Alevi dernekleri ve Eğitim-Sen, 1 milyon imza toplamayı hedefliyor.
Alevi dernekleri ve Eğitim-Sen tarafından zorunlu din derslerine karşı başlatılan eylemler dizisi devam ediyor. 8 Şubat Pazar günü İstanbul Kadıköy’de yapılan ‘Eğitimde Gericileşmeye Karşı Dayanışma ve Birlik Mitingi’nin ardından 13 Şubat’ta okul boykotu yapıldı. Eğitim Sen, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADF), Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Birleşik Haziran Hareketi’nin çağrısıyla yapılan boykotun ardından imza kampanyası düzenlenecek.
13 Şubat okul boykotunda İstanbul, Ankara ve İzmir’in bazı bölgelerinde katılım yüksek oldu ancak Anadolu’daki diğer illerde zayıf kaldığı görüldü. Eğitim-Sen üyesi öğretmenlerin yüzde 100’e yakınının boykota katıldığı; büyükşehirlerde öğrencilerin de büyük çoğunluğun eylemi desteklediği savunuldu.
İstanbul’daki öğrencilerin bir kısmı Kadıköy’de düzenlenen alternatif eğitim şenliklerine katıldı. Veli ve öğretmenler de saat 12.00’de Kadıköy İskelesi’nden Eminönü’ne geçerek İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürüdü.
Üç büyük şehrin yanı sıra Tunceli, Diyarbakır, Artvin, Malatya, Adana ve Mersin gibi illerde de, sınırlı sayıda da olsa okul boykotuna katılım olduğu öğrenildi.
Eğitim-Sen ve Alevi dernekleri yetkilileri, boykotun amacına ulaştığını savunarak eylemlerinin farklı şekillerde devam edeceğini açıkladı. Sırada zorunlu din dersine karşı imza kampanyası var. 1-2 hafta sonra başlatılacak kampanyayla 1 milyon imza toplanması ve hükümet yetkilileri ile Milli Eğitim Bakanlığı’na ulaştırılması hedefleniyor.
Bu şartlarda hedefin üzerine çıktı
Kamuran Karaca (Eğitim-Sen Genel Başkanı): Boykota öğretmen katılımı olarak hedefimizin üzerine çıktık. Uzun yıllar sonra ilk defa öğrenciler de okul boykotuna katıldı, öğrenci oranı olarak da beklentimizin üzerinde oldu. Fakat bazı okullarda yasaklamalardan dolayı istediğimiz sonucu alamadık. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerde boşaltılan okullar oldu. Anadolu’dan çok fazla öğrenci katılımı sağlanamadı ama öğretmenlerden var. Artvin, Diyarbakır, Tunceli ve Van gibi illerde de boykot yapıldı. Ama bu şartlarda, gözaltıların olduğu bir süreçte gerçekten beklenenin üzerine çıktı. Halk laik ve bilimsel eğitime sahip çıkıyor. 1 milyon imza kampanyası başlatıyoruz, yaz aylarına kadar devam edecek.
Bazı bölgelerde yüzde 100’e yakın katılım oldu
Fevzi Gümüş (Alevi Bektaşı Federasyonu Genel Başkanı): Büyükşehirlerde çok ciddi bir katılım oldu. Ankara’da Batıkent, Mamak, Dikmen, Esat bölgelerinde yüzde 100’e yakın katılım gerçekleşti. İstanbul’da Sultangazi, Ataşehir, Maltepe, Kartal ve Pendik gibi bölgelerde de başarılı bir şekilde uygulandı. Öğrenciler ve öğretmenler okula gitmedi. Bazı bölgelerde boykota katılımı önlemek için baskılar da uygulandı. Bazı bölgelerde, özellikle baskıların yoğun olduğu yerlerde boykota katılmak isteyen ama çocuğunu okula göndermek zorunda kalan aileler olduğunu biliyoruz. Bu bir uyarı boykotudur. Eğitimin dinsel kurallara göre şekillendirilmesine ‘dur’ demek için başlattık. Biz bir toplumsal muhalefet yaratmaya ve duyarlılık oluşturmaya çalışıyoruz. Sırada Türkiye genelinde başlatacağımız imza kampanyası var. 1 milyon imza toplayıp Milli Eğitim Bakanlığı’na ve hükümet yetkililerine göndereceğiz.
Alevilerin olduğu yerlerde katılım yüksek
Müslüm Doğan (Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı): Aslında çok büyük bir katılım oldu. Bizim çağrımız amacına ulaştı. Biz sivil itaatsizlik eylem başlattık, 85 şubemizin olduğu illerde oturma eylemleri yaptık. 13 Şubat okul boykotuna Mersin, Diyarbakır, Adana, Varto, Malatya gibi Alevilerin yoğun olduğu yerlerde insanlar destek verdi. Bir yüzde vermek zor. Bizce katılım yeterlidir ve istediğimiz noktaya ulaştık.
Kamuoyunun dikkatini çektik
Alper Taş (Birleşik Haziran Hareketi Yürütme Kurulu Üyesi): Bugünkü boykot büyük şehirlerin yanı sıra Trabzon, Samsun, Adıyaman, Elazığ gibi illerde çok etkili oldu. Özellikle Ankara Batıkent, Mamak gibi yerlerde 15 okulun boşaltıldığı bilgisini aldık. Eskişehir’de etkili olduğu görülüyor, Muğla’dan 1-2 okul katıldı. Sonuçta bu bir uyarı boykotuydu amaca ulaştı. Kamuoyunun dikkatini çektik ve hükümete bu işten vazgeçin, eğitimin gerçek sorunlarıyla ilgilenin, çocuklarımızın geleceğini özgür bırakın mesajı verdik. Bundan sonra devamı gelecek.