Türkiye’de Alevilik İnancı, Kültürü, Ritüelleri İlk Kez Bir Müzede Sergilenmeye Başladı

Alevilerin yıllardır cemevlerinin resmi ibadethane statüsüne alınması için gösterdikleri mücadelede henüz bir sonuç alınmadı ama Türkiye’de ilk kez Alevilik inancına ait tarihi eserler Tunceli Müzesi’nde sergilenmeye başlandı. Böylelikle Türkiye’de ilk kez bir devlet müzesinde alevi inancı ile ilgili bir bölüm oluşturulmuş oldu.

Tunceli Müzesi’nde bölgede resmi kazılarda günyüzüne çıkarılan binlerce yıllık tarihi eserlerin yanında, yakın cumhuriyet dönemi tarım aletleri, Tunceli yaban hayatı ve ekolojisi ile alevi inanç bölümleri ile Türkiye’nin en farklı müzesi olma özeliğini taşıyor.

Tunceli Müzesi^nde bölgede resmi kazılarda ve çeşitli zamanlarda yapılan yüzey araştırmaları ile güvenlik birimlerinin ele geçirdiği onlarca tarihi eser ve belge ile birlikte bölgenin tarımsal yapısı, tarım aletleri ile birlikte bölge ekolojisi ve yaban hayatı ile ilgili sergi alanları ile birlikte alevi inanç, alevi ritüelleri, alevi eser ve belgeleri ile birlikte dünyadaki en eski Alevi ocak geleneğinin somut eseri olan ve 1970’li yıllarda Çemişgezek Pulur Höyüğünde gün yüzüne çıkarılın 5 bin yıllık iki heykelde Tunceli müzesinde sergilenmeye başlandı.

Türkiye’de ilk kez alevi inanç tarihi ve ritüellerinin sergilendiği Tunceli Müzesi’nde Alevilikte en önemli ritüellerden olan cem töreni ve semah dönülmesi de hem görsel olarak sergilenirken, cem töreni sırasında semah dönülmesi anı da birebir insan figürleri ile yapılan balmumu heykelleri ile canlandırılmış duruma. Müze içinde oluşturulan bir odada balmumunda yapılan iki alevi dedesi cem töreninde düzenlenen cemi yönetirken yine iki kadın ve iki erkek bal mumu heykeli ile semah dönülme anı da sembolize ediliyor. Alevilik inancı ile ilgili Türkiye’de ilk kez bir bölüm açılmış oldu ve Alevi inancına dair her türlü belge ve eser de yine ilk kez bir devlet müzesinde sergilenmiş durumda.

Tunceli Müzesi müdürü arkeolog Kenan Öncel, “Şunu belirteyim ki Tunceli Müzesi açıldığı günden bugüne sergileriyle ülkemizdeki en farklı müzelerinden biri durumundadır. Müzemizde alevilik inancı, alevi kültürü ve alevi ritüellerinin anlatılması da bu bölgeye özgün yapısı ve bölgenin kültürel dokusu ile ilgili olarak ‘bizim müzemiz Türkiye’deki diğer müzelerden farklıdır’ diyebiliriz” dedi.

Öncel, cem töreni ve semah dönülmesi anının balmumu heykeller ile birebir yapılarak sergilenmesini de şöyle anlattı, “Alevi cemi ve semah töreni anını Pülümür ilçemizdeki tarihi Pir Sultan Abdal cem evini örnek alarak birebir yaptırdık. Her şey aslı ile aynı. Müzemizi ziyarete gelenler hem cem töreni ve semah dönülmesini görsel olarak izleye biliyor hem de cem tutulması ve semah dönülmesi anını aslına uygun olarak heykeller ile görebiliyor ve yakından inceleyebiliyor”


Kaynak : Halktv

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir