Türkiye’de Eğitimde Bir İlk

Küçükçekmece Atakent Mahallesii’nde yapılan okulun temel atma törenine Nabi Avcı’nın yanı sıra Alevi Bektaşi inancının temsilcileri, Alevi dedeleri, Alevi toplumunun kanaat önderleri, İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz Dost Eli Yardım Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Sakine Tükek ile vakfın yönetim kurulu üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

16 DÖNÜM ÜZERİNE İNŞA EDİLECEK
Törende bir konuşma yapan Nabi Avcı, temeli atılan okulun 16 dönüm arazi üzerine devlet yatırımı ile inşa edileceğini söyledi. Avcı, okulda Balkanlar’dan Orta Asya’dan Orta Doğu’dan ve Türkiye’nin farklı illerinden öğrencilerin okuyacağının öngörüldüğünü ifade etti. Bakan Avcı, “16 derslikli olarak planlanan okulun, bir Cemevi, sosyal tesisleri, 300 öğrenci kapasiteli bir pansiyonu ve toplamda inşallah 600 öğrencisi olacaktır. Bu okulumuzda Alevi-Bektaşi geleneği ile ilgili dersler, bizzat bu gelenekten gelen eğiticiler, öğretmenler, akademisyenler tarafından okutulacak. Okuldaki eğitim içeriği Alevi-Bektaşi inancına mensup dedelerin, akademisyenlerin katkısı ile oluşturulacak. Öğretim programlarının hazırlanmasında ve eğitim yönetiminde Dost Eli Yardım Eğitim ve Kültür Vakfı ile ortak çalışmalar yürütülecek” dedi.

“BİRLİKTE ATACAĞIMIZ ADIMLARIN SAĞLAM BİR BAŞLANGICI OLDUĞUNA YÜREKTEN İNANIYORUM”
Bakan Avcı, “Hacı Bektaş Veli Anadolu Lisesi’nin gerek milli eğitimimiz gerekse de toplumsal kültürümüz açısından çok önemli bir adım olduğu düşüncesindeyim. Bu ilk adımın daha sonra hep birlikte atacağımız adımların sağlam bir başlangıcı olduğuna yürekten inanıyorum. Başta Dost Eli Yardım Eğitim ve Kültür Vakfı’nın değerli yöneticileri olmak üzere bu lisenin hayata geçmesi için çaban gösteren herkese teşekkür ediyorum. Burada temelini atmakta olduğumuz bu okulumuzun ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu. Dosteli Yardım Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Sakine Tükek ise törende yaptığı konuşmada okulun temel atma aşamasına kadar gelmesinde katkısı olan herkese teşekkür etti. Tütek, derneğin yönetim kurulunda bulunan arkadaşlarıyla birlikte törene katılanları selamladı. Konuşmaların ardından sahneye çağrılan Alevi dedeleri adına bir konuşma yapan Musa Küçük Dede, “Biz Ehli Beyt sevdalısıyız. Onların yolundan gidenleriz. Kimse bizi yanlış anlamasın. Dinimiz İslam, kitabımız Kuran’dır. Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa’dır. Ehli Beyt’in İslam tasavvufun yolcularıyız biz. Allah hepimize yardım etsin” diye konuştu. Dua edilmesinin ardından Nabi Avcı, Musa Küçük Dede ve Sakine Tükek birlikte butona bastı.

“TALEPLER DEĞERLENDİRİLECEK”
Törenin sonunda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Nabi Avcı, özel statülü Hacı Bektaş Veli Anadolu Lisesi’nde okuyacak öğrencilerin nasıl belirleneceği ile ilgili bir soruya ” Zengin bir Alevi-Bektaşi birikimimiz var. Talepler değerlendirilecek. Bunu en iyi vakıf yöneticilerimiz bilir” şeklinde yanıt verdi. Milli Eğitim Bakanlığı ukdesinde özel statülü proje olarak hayata geçirilecek okul müfredatında, lise eğitiminde yer alan ortak derslerin yanı sıra Alevi-Bektaşi öğretisine ilişkin dersler de yer alacaktır. Bakanlık tarafından tahsis edilen 16 dönüm arazi üzerine inşa edilecek Özel Statülü Hacı Bektaş Veli Anadolu Lisesi 2015-2016 eğitim öğretim döneminde eğitime başlayacak. Balkanlar’dan, Orta Asya’dan, Ortadoğu’dan ve Türkiye’nin farklı illerinden gelecek 300 öğrencinin yatılı olarak eğitim göreceği okul, toplamda 600 öğrenciyi kabul edecek. Eğitim müfredatı Milli Eğitim Bakanlığı ve Dosteli Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından ortak olarak hazırlanacak.

ALEVİ-BEKTAŞİ İNANCINA UYGUN DEDE-BABA EĞİTİMİ VERİLECEK
Dosteli Yardım Eğitim ve Kültür Vakfı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan bir protokolle hayata geçen Hacı Bektaş Veli Anadolu Lisesi, Alevi-Bektaşi inancına uygun Dede-Baba eğitimi verecek.
OKUL MÜFREDATI İÇİN BELİRLENEN DERSLER
Kur’an-ı Kerim, Hadis, Akaid ve Kelam, İslam Kültür ve Medeniyeti, Hitabet ve Mesleki Uygulama, Alevilik ve Bektaşilik inancında ibadet ve uygulamalar, On iki İmam yaşamı ve felsefesi, Alevi – Bektaşi tarihi süreci, Alevi – Bektaşilikte Dört Kapı Kırk Makam, İslam tarihinde Müslümanlığın yayılışında Tasavvuf inancının etkili olduğu ülkeler ve bırakılan izler, Tasavvufa Giriş, Büyük mutasavvıflar ve öğretileri, Tasavvuf Edebiyatı ve Musikisi, Ahilik ve diğer Anadolu teşkilatları ve etkileri, Alevi – Bektaşi yaşamı, örf ve adetleri, felsefesi, Toplumda sosyal bütünleşme, kişisel aydınlanma ve gelişim, Bağlama eğitimi ve semah manası erkânı, İngilizce, Arapça, Osmanlıca ve Farsça.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir